Mi történik a vizsgálat során?

Mi történik a vizsgálat során?

 

A biztonságos munkavégzés elsődleges feltétele, hogy a munkavállalót ne érje semmilyen olyan hatás, melyek a szervezete számára az optimálistól tartósan eltérő igénybevételt jelentene, vagyis károsíthatná egészségét. Éppen ezért vannak a munkaköri alkalmassági vizsgák, hogy meghatározzák, hogy egy adott munkakörben és munkahelyen végzett tevékenység mekkora igénybevételt jelent egy személy számára és azt, hogy annak képes-e megfelelni. A munkára való alkalmasságot az üzemorvos határozza meg egy munkaköri alkalmasság vizsgálat soránt. Ezt a vizsgálatot a 27/2000 EüM rendelettel módosított 1988-as NM rendelet szabályozza.
A munkaköri alkalmassági vizsgálat tehát eldönti, hogy a munkavállaló
A munkavégzésből és a munkakörnyezetből eredő megterhelés által okozott igénybevétele nem károsítja-e egészségét vagy lelki épségét, illetve, hogy nem befolyásolja-e kedvezőtenül egészségi állapotát.
Az idült betegsége vagy fogyatékossága ellenére is képes-e ellátni feladatát és nem okoz-e vele baleseti veszélyt.
A járványügyi szempontból kiemelt jelentőségű munkakörökben történő munkavégzés esetén személyi higiénés és egészségi állapota nem veszélyezteti-e mások egészségét, foglalkoztatható-e az adott munkakörben
Milyen munkakörben és milyen feltételek mellett lehet őt alkalmazni az állapotrosszabbodás veszélye nélkül, ha megváltozott munkaképességű az egyén.
Szenved-e olyan betegségben, ami rendszeres ellenőrzést igényel.
Tudja-e teljesíteni feladatát anélkül, hogy magát vagy másokat veszélyeztetne.
Mi történik a vizsgálat során?
Az üzemorvos kikérdezi a pácienst a korábbi betegségeiről és a munkahelyi ártalmakról, majd fizikálisan megvizsgálja, megméri a vérnyomását és megnézi a látását. Ezt követően szükség esetén hallásvizsgálat és idegrendszeri vizsgálat történik, majd a járványi érdekből kiemelt munkaköröknél 1 évnél nem régebbi tüdőszűrő leletet kéri el. Bizonyos esetekben megvizsgálja a bőr állapotát is, majd kiértékeli az eredményeket és orvosi tanácsadással lát el. Az eredményről a munkáltató is véleményt kap, az üzemorvos pedig a dokumentációt megőrzi.

 

1. https://bit.ly/3hgImqy

2. https://bit.ly/3wkdDxd

3. https://bit.ly/3hGx6CS

4. https://bit.ly/3hC8XgJ

5. https://bit.ly/3dJegKc